Report: The first 10 games

Oblíbený blog Experimental 3-6-1 Bena Mayhewa před několika dny publikoval rozsáhlý 86-stránkový přehled všech týmů hrajících nižší anglické soutěže po prvních odehraných 10 zápasech.

Jedná se o představení konceptu, který byl původně plánován až na polovinu sezóny. Ben v úvodním slovu avizuje, že si je vědom slabin podobných analýz hned po prvních několika kolech (nespolehlivá data, velké turbulence na startu každé sezóny), nicméně rozhodl se ji zvěřejnit s tím, že alespoň získá zpětnou vazbu od komunity sportovních bloggerů.

Zmíněná publikace se zaměřuje na statistický přehled pomocí vizualizací nejrůznějších ukazatelů, jak na úrovni jednotlivých soutěží (Championship, League 1, League 2), ale i s rozbory pro jednotlivé týmy. Jádrem sborníku je vizualizace aktivity (počet střel na soupeřovu/vlastní branku) a efektivity (počet střel na vstřelený/obdržený gól) jednotlivých týmů po stránce ofenzivní i defenzivní. Takto lze jednak porovnat jednotlivé týmy mezi sebou (rozdělením do 4 skupin), ale i sledovat rozdíly mezi ukazately na domácím resp. venkovním hřišti u konkrétního mužstva.

Experimental 361

Mezi další ukazatele, které v dokumentu najdete, patří:

  • Podíl branek ze standartních situací.
  • Rozdělení vstřelených/obdržených branek během zápasu.
  • Podíly stran (levá, pravá, středem) při vstřelených/obdržených brankách.
  • Trajektorie střel všech branek.

Samotné PDF si můžete prohlédnout zde, nebo stáhnout přimo ze stránek blogu Experimental 3-6-1.

V závěru publikace je nastíněno, na co se můžeme těšit v dalším vydání tohoto reportu, které se očekává na přelomu roku 2013 (Half Season report). Obsah by měly rozšířit další ukazatele jako rozdělení střel a jejich přesnosti, analýza faulů a chování hráčů atd.

Nakonec chci upozornit na zajimavý podcast na téma tohoto reportu, který má být publikován 15. října na blogu We Are Going Up.