Nový web Gambrinus ligy

Těsně před startem jarní poloviny Gambrinus ligy představila LFA při příležitosti 20. výročí soutěže společně se svým dodavatelem společností eSports redesignovaný web gambrinusliga.cz.

Jedním z témat, které během prezentace nového webu hodně rezonovalo, byla přepracovaná nabídka statistik na novém webu. “Cítili jsme, že přehled oficiálních statistik na jednom konkrétním místě fotbalové veřejnosti chybí. Proto jsme vyslyšeli hlasy a nedostatek napravili,” říká předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda (idnes.cz). A Stanislav Vlček dodává:

Ačkoliv všem zůčastněným nelze upřít snahu a akcent statistik lze jen kvitovat, bohužel z našeho podledu zůstalo jen u slibů. I když došlo k posunu v přístupnosti dat pomocí lepší organizace webu a díky lépe navrženému rozhraní jsou statistiky více přístupné běžnému uživateli, podstatné změny, co se týče rozsahu nabízených dat nebo jejich dostupnosti pro další analýzy, jsme se zatím neobjevili. Doufejme, že vše neskončí jen u srovnávacích tabulek parametrů jednotlivých hráčů na základě v některých případech neaktuálních dat (viz profil Lukáše Váchy a jeho reakce na twitteru) společně s prezentací počtu žlutých a červených karet v zápase přes půl obrazovky stránky.

Přejeme si, aby na webu byly v budoucnu dostupné zajímavé a podnětné analýzy nad právě těmito daty. Tak jako je například na blogu MLS publikuje Devin Pleuler (@devinpleuler). Zároveň doufáme, že data budou v budoucnu dostupná ke stažení, ať už v standartizovaných formátech nebo skrze rozhraní API. To umožní fanouškům a zájemcům z řad veřejnosti data analyzovat a dále je využít k nejrůznějším účelům.

Novému webu GL přejeme mnoho spokojených unikátních návštěvníků!