Četnosti výsledků v Gambrinus lize

K následující jednoduché analýze četností výsledků v Gambrinus lize jsme se nechali inspirovat od kolegů z CIES Football Observatory. Jejich příspěvek na webu optasports.com, na který tato analýza navazuje, zkoumá rozdělení poločasových a konečných výsledků v 5 nejvýznamnějších evropských soutěžích (anglická Premier League, španělská La Liga, francouzská Ligue 1, německá Bundesliga a italská Serie A).

Zajímalo nás, jak by v tomto srovnání obstála česká Gambrinus liga a proto jsme se rozhodli ji do tohoto srovnání připojit. Tento příspěvek bude určitě zajímat zejména sázkaře. Analýza všech výsledků v Gambrinus lize od sezóny 2002/2003 přináší unikátní pohled na rozdělení četností výsledků a přináší zajímávé srovnání s pěticí elitních evropských lig.

Databáze výsledků Gambrinus ligy

Již tradičně jsme se museli vypořádat s neexistencí databáze konečných a poločasových výsledků zápasů Gambrinus ligy. Proto jsme byli nuceni data získat postupným automatizovaným procházením jednotlivých zápasů pomocí krátkého skriptu a zaznamenáváním dat do vlastní databáze (soubor se všemi výsledky je k dispozici v patičce příspěvku ve formátu CSV). Výsledkem tohoto procesu byla databáze s 2640 výsledky, tedy kompletní soubor za posledních 11 ligových ročníků.

Tabulka rozdělení četností skóre

Načtením výsledků CIES a napárováním na námi vytvořenou tabulku četností Gambrinus ligy jsme poprvé dostali možnost porovnání české soutěže s evropskou fotbalovou elitou.

Rozdělení četností výsledků Gambrinus ligy

Nejdříve se podíváme na rozdělení četností skóre v Gambrinus lize po skončení prvního poločasu.

Asi nikoho nepřekvapí, že nejčastějším poločasovým výsledkem v Gambrinus lize za posledních 11 ročníků je bezgólová remíza 0:0. Možná zajímavějším údajem ovšem je, že branka nepadla ve více než třetině (34.4 %) z 2640 poločasových výsledků. Hůře je na tom z pohledu nestranného fanouška pouze francouzská Ligue 1 (35.3 %). Sázka na to, že v zápase GL nepadne v 1. poločase více než 1 branka se zdá být jako konzervativní volba (součet odpovídajících podílů četností je 70.3 %).

Na základě analýz konečných výsledků jsou v Gambrinus lize k vidění nejčastější skóre 1:1 (12.7 %) a 1:0 (12.5 %). Rozdělení konečných výsledků je poměrně vyrovnané a hned čtveřice kombinací se vyskytuje s četností nad 10 %.

Grafické srovnání s dalšími evropskými soutěžemi

Následující dvojice grafů nabízí možnost unikátního srovnání rozdělení jednotlivých skóre nejprestižnějších evropských fotbalových soutěží s českou Gambrinus ligou.

Opět první graf zobrazuje rozdělení výsledků po prvním poločase a druhý po skončení utkání.

Nejatraktivnější první poločasy (HT, half-time) jsou k vidění v Bundeslize, o čemž svědčí zdaleka nejnižší podíl bezbrankových poločasů (pouze 27.7 %). Naopak francouzská Ligue 1 musí na první gól čekat do druhé půle ve více než třetině sledovaných utkání. Dle celkového rozdělení má Gambrinus liga nejblíže právě k francouzské soutěži, těsně následovaná Serii A (dle součtu rozdílu v podílech jednotlivých úrovní výsledků).

Dle analýzy konečných výsledků (FT, full-time) za posledních 11 sezón se Gambrinus liga opět nejvíce podobá nejvyšší francouzské soutěži. Poměrně zajímavým českým specifikem je vysoká četnost výsledků 2:0 ve srovnání s ostatními soutěžemi. Gambrinus liga má zároveň nejmenší podíl výsledků s vítězstvím hostujícího týmu (0:1, 0:2, 1:2) a to pouze 16.6 %.

[important title=”Zdrojová data a kódy”]
Chceme s vámi data a postupy sdílet, proto budeme ke každému článku dávat veškeré zdroje k dispozici.

Napadá vás lepší postup? Neváhejte a napište nám na Twitter @GoloveParametry.
[/important]