Deloitte Football Money League 2019

Nedávno došlo ke zvěřejnění pořadí nejbohatších fotbalových klubů Deloitte Football Money League 2019, tak jak jej každoročně už 22 let publikuje společnost Delloite.

Letošní vítěz Real Madrid (750M euro) vystřídal na čele Manchester United (666M euro), který předskočila také Barcelona (690M euro) a Manchester klesl až na 3. příčku. V strmém růstu pokračuje Tottenham Hotspur (428M euro), který se vrátil do první desítky po dlouhých 12 letech. Za zmínku také stojí renesance italských klubů. Ačkoliv se žádný z nich neumístil v první desítce, tak se jedná o zemi s druhým největším zastoupením klubů. Celkově 20 nejlepších klůbů vygenerovalo rekorních 8.3 mld. euro, což představuje 6% nárůst oproti předchozímu období.

Celou publikaci si můžete prohlédnout zde:

https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/uk/Documents/sports-business-group/deloitte-uk-deloitte-football-money-league-2019.pdf

My jsme se rozhodli tato data využít pro rychlý pohled na několik zajimavých trendů. Jako zdrojová data jsme použili Wikipedii a řadu tabulek s daty pro jednotlivé ročníky Deloitte Football Money League.

Nejdříve jsme se zaměřily na celkový přehled všech klůbů, které za posledních 6 let figurovaly v publikovaném žebříčku.

Další pohled pak nabízí ilustraci vývoje pořadí 8 nejlepších klubů z poslední publikace v roce 2019.

Ještě vetší detail můžeme získat například porovnáním libovolných dvou klubů a sledovaním jejich pozic v pořadí, tak jak se vyvíjely v čase.

A na závěr chceme upozornit na možnost se podívat na vývoj příjmů v posledních letech pro konkrétní klub.

[important title=”Zdrojová data a kódy”]
Věškeré kódy jsou opět k dispozici ke stažení a reprodukci zobrazených výstupů jako nový projekt na serveru github: https://github.com/goloveparametry/moneyleague.
[/important]